Cum se folosește periuța electrică

Ești sigur că știi cum se folosește periuța de dinți electrică? Sau care este modalitatea corectă de a-ți spăla dinții cu o astfel de periuță? Nici măcar cea mai bună periuță electrică de pe piață nu poate să îți curețe dinții perfect, dacă nu este folosită și o tehnică de periere adecvată. Și cu toate că poate părea amuzant să îți pui această întrebare, multe persoane nu folosesc periuța electrică într-un mod corect.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei periuțe electrice, în comparație cu una manuală:

Avantaje:

  • Elimină mai multă placă bacteriană decât periuțele manuale. Aici trebuie menționat faptul că periuțele de dinți electrice cu mișcare de rotație sunt mai eficiente decât cele cu vibrații.
  • Sunt de un real ajutor persoanelor care au probleme de mobilitate, cum ar fi persoanele cu dizabilități, cu artrită sau care suferă de sindromul de canal carpian, aceste periuțe solicitând un minim de mișcare.
  • Unele periuțe electrice au încorporat un temporizator care anunță utilizatorul când trece un interval standard de timp în care se consideră că dinții au fost curățați.
  • Există studii care menționează faptul că periuțele de dinți electrice sunt extrem de folositoare persoanelor care au aparate dentare, facilitând un periaj corect și, în acest mod, asigurându-le o igienă orală mult mai bună.
  • Atunci când sunt folosite corect, periuțele de dinți electrice nu ar trebui să afecteze gingiile și smalțul dinților.
  • Cum periajul dinților este, de multe ori, o adevărată povară pentru copii, cu ajutorul periuțelor de dinți electrice, acesta poate deveni distractiv și astfel, să ajute părinții să învețe copiii despre importanța igienei orale.

Dezavantaje:

  • Prețul periuțelor de dinți electrice este mai ridicat decât al celor manuale, unele modele ajungând chiar la 2.000 RON, acestea fiind scumpe dacă ne raportăm la salariul mediu al unui român.
  • Așa cum o periuță de dinți manuală trebuie înlocuită după un anumit timp, și cele electrice funcționează pe același principiu. De regulă, acestea nu se înlocuiesc cu totul, ci li se înlocuiește doar capătul de periere, costurile acestor capete fiind mai mici decât o periuță nouă. Însă uneori, aceste capete nu pot fi găsite chiar la orice magazin, așă ca înlocuirea acestora poate reprezenta o problemă.
  • Periuțele de dinți electrice au nevoie de curent pentru a fi încărcate sau de baterii de schimb pentru modelele care funcționează pe baterii .

Acum că am aruncat o privire peste principalele avantaje și dezavantaje ale periuțelor electrice, să discutăm și despre cum se folosește periuța electrică. Primul lucru căruia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită este reprezentat de starea periilor capătului de periere. După cum am menționat și mai devreme, fie că este manuală sau electrică, orice periuță de dinți trebuie înlocuită după o anumită perioadă de utilizare. Termenul standard, recomandat de medicii stomatologi, pentru înlocuirea periuței de dinți sau a capătului de periere, este de 3 luni de utilizare zilnică. Însă, fiecare individ și fiecare periaj diferă și de aceea trebuie să acordăm atenție următoarelor detalii: dacă perii capătului de periere par tociți, nu mai stau drepți, au început să se aplece spre laterale sau nu mai au culoarea pe care o aveau la început, acesta este momentul în care trebuie să înlocuiți capătul de periere cu unul nou.

Aceste deteriorări ale capătului de periere împiedică periajul corect și eficient.

Capătul periuței se înlocuiește obligatoriu după 3 luni de utilizare, însă dacă observați la acesta una dintre modificările menționate mai sus, trebuie înlocuit chiar dacă perioada de timp standard nu a trecut.

Cum funcționează periuța electrică

Image by Polina Zimmerman from Pexels

Pentru a putea să o utilizăm într-un mod corect, trebuie sa folosim tehnica recomandată de medicii stomatologi și ortodonți.

Începem prin a pune periuța sub apă și a aplica pe perii acesteia pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre. Gura trebuie împărțită în patru cadrane: dreapta sus, stânga sus, dreapta jos și stânga jos. Acest lucru vă ajută să abordați periajul într-un mod corect. Puteți să începeți cu orice cadran doriți, dar pe fiecare dintre ele trebuie sa periați timp de minim 30 de secunde.

Începeți prin a poziționa perii periuței la baza dinților, în locul unde începe gingia. Poziționați perii la 45 de grade pe suprafața dinților, spre gingie. Nu trebuie aplicată presiune în timpul periajului, deoarece dacă apăsați prea tare puteți să vă răniți dinții sau gingia. Vibrațiile periuței electrice vă ajută mult deoarece aplică și acestea o ușoară presiune în plus. Periajul trebuie să fie realizat respectând timpul alocat fiecărui cadran, mutând periuța treptat, pe fiecare dinte, menținându-se acel unghi de 45 de grade în permanență.

În timpul periajului, nu trebuie sa insistați mult la baza dinților, acolo unde începe gingia, deoarece în timp acest lucru poate determina retragerea gingiei, radăcina dinților devenind expusă, aceasta fiind o problemă ce va necesita un consult stomatologic imediat.

După ce toate cele patru cadrane au fost periate corespunzător, nu trebuie să uitați să periați limba și bolta palatină (sau cerul gurii, cum mai este cunoscută). Acest lucru va facilita eliminarea anumitor resturi de mancare și a unor bacterii ce pot cauza mirosuri neplăcute. Acestea se vor peria cu foarte mare atenție prin mișcări circulare și cu o minimă presiune, pentru a evita cauzarea unor leziuni accidentale.

Dacă periuța electrică pe care ați ales-o nu are un temporizator încorporat, cel mai bine ar fi sa folosiți unul extern, majoritatea telefoanelor din ziua de azi având unul, fară a necesita instalarea unei aplicații suplimentare. Doar prin utilizarea unui temporizator puteți să fiți siguri că ați petrecut minim 30 de secunde periind fiecare cadran în parte.

Ce trebuie făcut după periajul dinților

După ce periajul a fost finalizat, trebuie sa folosiți ața dentară, chiar dacă periajul a fost realizat într-un mod corect. Doar așa puteți să vă asigurați că sunteți protejați eficient de afecțiuni gingivale.

Pentru clătire este indicat să folosiți apă de gură cu proprietăți antiseptice, aceasta având un efect dovedit asupra plăcii bacteriene și a afecțiunilor gingivale.

Evitați să consumați alimente sau băuturi acide timp de 30-60 de minute după periaj, pentru a vă proteja smalțul dinților.

Dacă stiți cum se folosește periuța de dinți electrică și folosiți modalitatea corectă la fiecare periaj, puteți să vă protejați dinții și să îi păstrați albi și sănatoși cât mai mult timp, astfel ferindu-i de infecții și carii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 11 In medie: 4.8
Back to top button