Așa cum îi spune și numele, periuța electrică este o variantă modernă a periuței de dinți normale. În acest articol vrem să-ți punem la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună periuță electrică de pe piață.

 ImagineNumeEvaluareVerificațI prețul

1 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Philips Sonicare DiamondClean HX9362/67

9.9

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

2 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Oral-B Genius 9000

9.8

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

3 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Philips HX6932/36

9.7

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

4 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Philips HX6712/43

9.6

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

5 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Oral-B PRO 2500 Cross Action

9.5

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

6 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Oral-B Vitality Plus Cross Action

9.3

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

7 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Oral-B PRO 500 3D White

8.8

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

8 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Oral-B Advance Power

8.8

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

9 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Dr. Mayer GTS2000

8.7

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

10 din 10

Cele mai bune periuțe de dinți electrice 2020

Dr. Mayer GTS1050

8.7

VERIFICAȚI PREȚULpe emag.ro

Curățarea corectă a dinților este un aspect esențial al rutinei zilnice de igienă. Dinții murdari au un aspect dizgrațios, emană o respirație urât mirositoare și te pun într-o situație neplăcută în relațiile sociale și la locul de muncă. Cu timpul, igiena orală precară duce la apariția cariilor și costuri medicale din ce în ce mai mari. Vizitele la stomatolog nu sunt doar costisitoare dar și foarte dureroase iar după un timp nici măcar cel mai bun profesionist nu mai poate face nimic pentru a-ți salva dinții naturali și vei fi nevoit să recurgi la implanturi sau placă.

Orice dentist îți va spune că este esențial să alegi o periuță de dinți bună și majoritatea recomandă acum modelele electrice. Pentru un zâmbet perfect este de regulă suficient un periaj de doar două minute dimineața și seara, dacă îl execuți corect. Cât costă o periuță electrică și cum alegi cel mai bun model din numeroasele oferte din magazine?

Vom încerca să-ți oferim toate informațiile de care ai nevoie, ca să nu mai pierzi timpul să le cauți singur pe internet. Toate modelele de pe piață vor reuși să-ți curețe corect dinții, la prima vedere multe dintre ele par la fel, iar reclamele te asaltează cu tot felul de detalii și statistici complexe. În realitate, între ele sunt diferențe destul de mari de tehnologie iar multe periuțe au facilități de care de fapt nu ai nevoie.

periuta de dinti electricaDiferența între o perie de dinți electrică și una normală pare a fi evidentă: cu peria normală te speli manual în timp ce modelul electric face treaba singur. Vei mai observa desigur și că periuțele electrice au un preț mult mai ridicat. Un model modern este însă extrem de eficient în comparație cu o periuță clasică și efectul asupra dinților tău este pur și simplu spectaculos. Vei observa îmbunătățiri majore după doar câteva zile iar dentistul tău nu o să te mai bată la cap la fiecare vizită că nu te perii corect.

Dezavantajul periuței clasice este tocmai faptul că trebuie să o miști manual. În mod sigur presiunea și ritmul de mișcare nu sunt constante, așa că insiști prea mult pe unele zone ale danturii în timp ce altele rămân murdare. Periajul excesiv sau prea puternic îți poate afecta dinții prin distrugerea smalțului sau apariția unor puncte demineralizate.

Chiar și o cea mai buna periuță electrică ieftină te obișnuiește să-ți cureți corect dinții pentru că are diverși senzori care te ajută. Aparatele te anunță atunci când s-au terminat cele două minute recomandate și multe dintre ele au funcții de avertizare atunci când de exemplu apeși prea tare pe dinți sau riști să-ți rănești gingiile. Desigur, ai la dispoziție numeroase moduri de operare care oferă diverse avantaje.

Este cu siguranță posibil să ai o igienă orală bună și cu o periuță normală, dacă nu ai probleme de dantură nu există nici un motiv să o schimbi. În medie însă, cu o periuță manuală vei reuși 300 de mișcări pe minut. Una electrică îți oferă cel puțin 30000 de mișcări pe minut, așa că îți curăță mult mai bine dinții și măselele pentru că fiecare mișcare contribuie la dislocarea plăcii și a bacteriilor nocive.

Numărul de mișcări sau rotații este deci foarte important și vei observa că prețul periuței electrice depinde în mod direct de acest aspect. Există totuși și alte caracteristici care fac diferența între modele, ți le prezentăm pe scurt.

În ziua de azi, chiar și cele mai ieftine tipuri au cel puțin 2 moduri de operare. Periuțele mai scumpe oferă însă 5, 6 sau chiar mai multe moduri, citește cu atenție ce oferă fiecare.

Bateriile sunt de două tipuri: Ni-Mh sau Li-Ion. Diferența este că bateriile Li-Ion pot fi încărcate în orice moment, în timp ce bateriile Ni-MH sunt mai ieftine dar trebuie să se epuizeze complet înainte de un nou ciclu de încărcare, altfel durata lor de viață scade dramatic.

Evident, contează și durata de viață a bateriei, care depinde de mărimea și capacitatea ei și variază între 30 de minute și câteva ore. Dacă folosești periuța de dinți electrică doar în baie și o ții permanent la încărcat, s-ar putea ca acest detaliu să nu fie prea important. Ai grijă dacă o încarci rar, o perie fără baterie devine absolut inutilă.

Un alt aspect de luat în calcul este numărul de accesorii incluse în preț. Atenție, unele periuțe vin cu mai multe capete de schimb în timp ce altele nu au elemente esențiale pe care vei fi nevoit să le achiziționezi separat.

Ca să găsești cea mai bună periuță de dinți electrică, trebuie să înțelegi că există de fapt mai multe tipuri. În mare, toate modelele pot fi împărțite în două mari categorii: cele bazate pe oscilație/rotație sau pe vibrație.

periuta electrica pretModelele care curăță dinții prin oscilație au capete rotunde care se rotesc în jurul dinților. Au o viteză mai mică decât periile care vibrează, iar tehnica de curățare este simplă: se mută încet de la un dinte la altul. Aceste modele sunt de regulă mai zgomotoase dar irită mai puțin dinții.

Periuțele cu vibrație au capete alungite care seamănă cu cele ale unei periuțe normale. Se mișcă foarte rapid iar numărul de mișcări pe minut poate depăși 40000, ceea ce asigură o curățare superioară. O periuță de dinți sonică vibrează atât de repede încât produce un sunet audibil, există însă și modele ultrasonice, care distrug structura bacteriilor cu ajutorul unor vibrații cu amplitudine mică dar frecvență extrem de ridicată. Sunt considerate ultrasonice doar periuțele care operează la frecvențe de peste 20000 Hz, prea ridicate pentru a fi detectate de urechea umană.

Care dintre cele două tipuri este mai bun? Ambele îți curăță foarte eficient dinții iar părerile sunt împărțite, depinde de preferințele personale. Periuțele cu vibrație sunt de regulă mai eficiente și se utilizează asemănător cu un model manual. Ele pătrund mai adânc în structura dintelui, ceea ce asigură un rezultat mai bun dar provoacă și o senzație de mâncărime care poate fi deranjantă.

Periile rotative sunt mai ieftine și nu irită dinții dar pot provoca probleme persoanelor care au gingii sensibile. Până la urmă, cele două tipuri pot fi la fel de bune dacă tehnica ta de periaj este una corectă.

Cum alegi periuța perfectă? Nu există răspuns la această întrebare pentru că nici un model nu este de fapt perfect, secretul este să-l găsești pe cel care ți se potrivește cel mai bine. După o tură prin magazine o să observi că există doi producători importanți de periuțe electrice, deși sunt și alții mai mici. Nu există aproape nici o diferență, ambele firme produc perii de foarte bună calitate, diferențiate pe paliere de preț.

Multe modele scumpe au moduri de operare speciale care promit albirea dinților, protejarea zonelor sensibile sau tratamente gingivale. Până la urmă, aceste moduri nu fac decât să varieze puterea motorului sau să pulseze numărul de vibrații în încercarea de a disloca resturi de mâncare sau placa bacteriană din locații greu accesibile. Nu ai nevoie neapărat de aceste facilități dar unele dintre ele pot fi utile.

O opțiune care este mai nou la mare modă este conectivitatea Bluetooth. În epoca aparatelor inteligente, producătorii s-au gândit că o periuță de dinți electrică cu un preț ridicat trebuie neapărat să fie conectată la o aplicație. Aceste programe păstrează o evidență a igienei tale orale, te ajută cu statistici, oferă diverse sfaturi, îți aduc aminte dacă ai uitat să te speli pe dinți și pot chiar să-ți citească știrile în timp ce te perii.

Ai nevoie de adevărat de aceste facilități? Probabil că nu, ele nu sunt în nici un caz esențiale dar pot fi amuzante. Performanța lor depinde direct de caracteristicile aplicației, care la rândul ei este influențată de calitățile telefonului tău mobil. Unele aplicații se folosesc de exemplu de camera video ca să monitorizeze felul în care te speli pe dinți. Pentru copii, conectivitatea Bluetooth și opțiunile din aplicație pot fi importante pentru că-i încurajează prin diverse jocuri distractive să aibă o igienă dentară corectă.

Poți fi tentat să cumperi pur și simplu cea mai ieftină periuță de pe piață, mai ales că astfel de modele sunt de multe ori alimentate de baterii obișnuite, care sunt foarte ușor de înlocuit. Nu este însă o idee bună, acestea au motoare cu putere redusă care oscilează lent și curăță dinții ineficient. S-ar putea chiar ca o periuță manuală să fie mai bună decât una electrică de calitate proastă.

Toate produsele din topul periuțelor de dinți electrice au în mare același format. Ele vin cu un postament care servește ca încărcător și se conectează la priză. Pe această bază se pune periuța în poziție verticală, atunci când nu o folosești. Corpul principal are o formă cilindrică și pe el sunt poziționate butoanele aparatului și led-urile de control. Partea superioară este periuța propriu-zisă, sau capul, care este detașabilă și trebuie înlocuită după un anumit număr de utilizări, atunci când se uzează.

Modelele mai scumpe vin la pachet cu diverse accesorii suplimentare, mai mult sau mai puțin utile. Unul dintre acestea este o cutie de voiaj cu încărcător integrat, care simplifică transportul periuței. În unele cazuri este posibilă conectarea încărcătorului la un port USB, așa că periuța se poate alimenta de la un laptop sau în interiorul autoturismului. Alte accesorii care pot fi incluse sunt capete de rezervă, baterii la schimb (utile în cazul în care cea inițială se defectează) sau cutii pentru transportul capetelor.

periuta de dinti electrica pretO facilitate esențială este cronometrul care te avertizează după 2 minute, nu ar trebui să alegi un model care nu are așa ceva. Este utilă și funcția care împarte acest timp în 4 perioade de câte 30 de secunde, și te ajută să perii în mod egal toate zonele danturii. Îți recomandăm și aparatele cu senzori de presiune, care te anunță imediat dacă apeși prea tare pe dinți.

Mai sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul. Caută pe internet păreri despre periuțe electrice și vei găsi multe sfaturi utile ale utilizatorilor care au folosit deja modelul respectiv.

Unele aparate au un preț scăzut dar capetele de schimb sunt scumpe, verifică asta înainte să cumperi.

Nu este deloc o idee bună să alegi o periuță no-name, chiar dacă este foarte ieftină. Calitatea contează, nu doar că o periuță bună va rezista mai mult timp dar își va face mult mai bine treaba și-ți va menține dinții curați. Cele două branduri care domină piața în acest moment au o mare experiență în domeniu și poți fi sigur că produsele lor sunt de calitate.

La fel ca în cazul oricărui aparat electrocasnic, fii atent la perioada de garanție. Aceasta este de regulă una standard de 2 ani dar contează detaliile, care pot varia de la un importator la altul. În cazul în care periuța se strică, este important să fie reparată cât mai rapid. Verifică dacă există un punct de service în orașul tău și care este politica de retur a firmei în cazul unor defecțiuni.

Atenție, există și produse importate pe căi mai puțin ortodoxe, care nu beneficiază de garanție în România.

Un ultim sfat este să vezi peria înainte să iei o decizie finală. În ziua de azi, ne-am obișnuit să cumpărăm totul online însă anumite obiecte personale trebuie testate fizic. Mergi într-un magazin specializat și compară modelele pe care le vrei, nu le poți testa propriu-zis dar îți faci o idee despre mărimea periuței, nivelul de zgomot, felul în care vibrează, etc. Poți achiziționa pe loc produsul chiar din magazin dacă prețul este unul favorabil sau poți să-l comanzi ulterior de pe internet. Periuțele electrice sunt frecvent disponibile la promoții de care poți să profiți.