Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cea mai bună oală sub presiune 2024

Dacă te întrebi care sunt cele mai bune oale de gătit din ziua de azi, trebuie neapărat să iei în calcul recipientele sub presiune. Oalele sub presiune erau la mare modă pe vremea bunicilor și părinților noștri, atunci când o cratiță de calitate se găsea greu și era foarte valoroasă.

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul
1 din 10
Tefal Clipso Minut Duo
4.9
2 din 10
Tefal Secure 5 NEO
4.9
3 din 10
Magefesa Star
4.8
4 din 10
Hausberg LOG262
4.6
5 din 10
HCM Galaxy
4.6
6 din 10
ZILAN ZLN-0009
4.5
7 din 10
Sicura Inox
4.4
8 din 10
HCM 7L
4.3
9 din 10
Banquet Inox
4.2
10 din 10
Zilan ZLN-1015
4.1

Actualizări de conținut:

Pentru noi este important ca produsele pe care le prezentăm să fie de cea mai bună calitate și la cele mai bune prețuri, așa că ne actualizăm în permanență listele și le verificăm în funcție de necesități pentru a-ți oferi cele mai bune alternative.

A urmat o perioadă când oalele de acest tip au dispărut aproape complet și deveniseră o curiozitate vintage. În ultimii ani, gătitul sub presiune a revenit în forță, cu ajutorul progreselor tehnologice. Modelele de azi nu mai seamănă aproape deloc cu cele vechi și au produs o adevărată revoluție în bucătărie, fiind capabile să prepare o masă sănătoasă extrem de rapid și eficient.

Ce este o oală sub presiune? Dacă într-o cratiță normală alimentele sunt pregătite prin fierbere, oala sub presiune folosește o metodă diferită. Capacul etanș face ca aburul fierbinte să se acumuleze în interior și să pătrundă bine în mâncare. Acest procedeu oferă numeroase avantaje, pe care le vom detalia mai jos.

cratita sub presiuneCare sunt însă cele mai bune oale sub presiune, având în vedere că pe piață există atât de multe modele diferite? Ne propunem să-ți oferim răspunsul la această întrebare și să te ajutăm să alegi oala care îți trebuie. Modelul potrivit depinde de mai mulți factori, cum ar fi spațiul disponibil în bucătărie, felurile de mâncare pe care vrei să le gătești și nu în ultimul rând bugetul pe care vrei să îl cheltui. Îți vom explica pe scurt tipurile de oale sub presiune și detaliile la care trebuie să fii atent ca să faci o alegere corectă.

Există multe motive pentru care o cratiță sub presiune este mai bună decât una normală. Doctorii recomandă azi alimentele preparate sub presiune pentru că este o metodă de gătit foarte sănătoasă. Reacțiile oxidative sunt reduse la minim, așa că ingredientele păstrează aproape toate vitaminele, mineralele și alte substanțe nutritive din compoziția lor. În același timp, tehnologia cu aburi folosește mai puțină energie decât alte metode și este mai rapidă, ceea ce înseamnă mai puțin timp pierdut în bucătărie.

Aparatele moderne sunt extrem de eficiente și silențioase, iar mai nou au devenit și foarte versatile. Dacă în vechile oale nu puteai face mai mult decât să pregătești o bucată de carne, cele de azi sunt capabile să proceseze mult mai multe ingrediente și chiar să gătească rapid feluri de mâncare complexe.

Nu este nevoie decât să introduci o combinație de carne, legume și puțină apă în aparatul tău și o masă delicioasă va fi gata în doar câteva minute, aproximativ în timpul cât așezi tacâmurile și deschizi o sticlă de vin. De aceea, mulți consumatori au devenit în ultimii ani fani convinși ai oalelor sub presiune, care asigură o hrană sănătoasă și gustoasă în același timp, cu o eficiență energetică maximă.

Primele tipuri de oale sub presiune, cele din tinerețea noastră, erau foarte zgomotoase și le mai găsești și azi de vânzare la magazinele de vechituri. Ele se bazează pe un sistem destul de primitiv: capacul este ținut închis de o greutate peste care se află o valvă rotativă ce permite eliberarea aburului în exces. Rezultă o serie de fluierături amuzante pe care poate ți le amintești din bucătăria bunicii. Aceste cratițe necesită monitorizare permanentă dar își fac încă treaba și-ți poți cumpăra o oală sub presiune 5 litri vintage dacă ești un tradiționalist sau un excentric. Principalul dezavantaj este că temperatura nu poate fi reglată în nici un fel.

Prima oală sub presiune electrică a apărut în anii 90. Aceste modele permit ajustarea presiunii și temperaturii dar facilitățile oferite au evoluat în timp. Primele aparate dispuneau doar de un temporizator manual, fără un control al procesului. Ulterior au apărut oalele cu un display digital, care putea fi programat în prealabil în funcție de felul de mâncare dorit. În sfârșit, oalele moderne sunt aparate inteligente în care toți parametrii pot fi setați. Aceste modele multifuncționale sunt bune și pentru alte sarcini din bucătărie și pot de exemplu să prepare piure, orez, iaurt și multe alte rețete care nu necesită neapărat presiune.

cea mai buna oala sub presiuneRecipientele sub presiune funcționează pe baza aburului care se adună într-un spațiu etanș. Este deci nevoie de un lichid care să se transforme în abur, de regulă se folosește apă dar rețetele mai pretențioase o înlocuiesc cu zeamă de carne sau chiar vin. Lichidul este transformat în abur iar oala se încălzește până când atinge temperatura și presiunea dorită, un proces care durează până la 10 minute. În acest moment temperatura scade pentru a menține în interior un nivel constant de presiune, iar în câteva minute aburul pătrunde în alimente și le gătește în profunzime, fără ca structura moleculară să fie afectată.

După ce alimentele sunt gătite, aburul sub presiune din interior trebuie evacuat înainte de deschiderea capacului. Cea mai rapidă dar și cea mai periculoasă metodă folosește apă rece pentru a reduce rapid presiunea din interior. În cazul în care un orificiu cât de mic a rămas deschis, aburul iese în forță pe acolo și poate provoca accidente. Unele modele au o valvă care permite eliminarea treptată a aburului în siguranță. În sfârșit, cel mai simplu mod de a reduce presiunea este ca pur și simplu să lași oala să se răcească natural timp de 10-15 minute.

Ce dimensiune de oală ar trebui să alegi? Asta depinde de nevoile tale și de câtă mâncare trebuie să prepari, ofertele de pe piață încep de la oala sub presiune 3 litri și până la 6-9 litri în cazul modelelor pentru acasă. Aceste aparate mici de 3l sunt suficiente pentru o familie mică de maxim două persoane, cele mai mari asigură hrana pentru 5 sau 6 oameni. Oalele sub presiune sunt de regulă mari și grele așa că trebuie să te asiguri că ai destul spațiu disponibil în bucătărie înainte să alegi o capacitate mai mare. Nu uita că aparatele vin cu anumite accesorii, care ocupă și ele loc. În cazul în care nu ai de gând să le folosești foarte des, modelele mici sunt de ajuns pentru toate nevoile unei gospodării normale.

Există desigur și aparate profesionale, care sunt folosite în restaurante sau pentru aplicații industriale. O oală sub presiune 50 litri are dimensiuni foarte mari dar poate prepara zeci sau sute de porții de mâncare în același timp. Aceste modele nu sunt proiectate pentru acasă și nu le vei găsi niciodată într-o bucătărie normală, dar funcționează exact pe aceleași principii ca aparatele casnice.

timpi fierbere oala sub presiunePrețul este un criteriu foarte important atunci când alegi o oală sub presiune, dar fii atent și la calitate. În cazul cratițelor clasice, care se pun pe foc, un preț mai ridicat înseamnă o calitate mai bună a materialelor. Modelele mai scumpe sunt făcute din aliaje inoxidabile în loc de aluminiu și au o bază mai groasă, care conduce mai bine căldura și rezistă în timp. În cazul aparatelor electrice, prețul mai mare reflectă numărul de funcții și accesorii incluse. În plus, modelele mai scumpe sunt multifuncționale și pot fi folosite și la prepararea unor feluri de mâncare complexe.

O oală sub presiune la preț bun trebuie totuși să aibă un număr de facilități de bază. Dacă alegi o cratiță care se folosește pe aragaz, fii atent la elementele care simplifică folosirea ei. Oala trebuie să aibă o suprafață care nu se lipește, un sistem de închidere eficient, un indicator de presiune care să-ți spună când a atins nivelul corect și un sistem de evacuare a aburului. Este bine și dacă se poate desface în componente compatibile cu mașina de spălat vase sau dacă vine cu accesorii care te ajută să pregătești mâncarea. Modelele ieftine nu au în general reglaje complexe dar sunt destul de bune pentru o familie mică.

În cazul modelelor electrice, se aplică toate sfaturile de mai sus dar trebuie să cauți câteva facilități adiționale. Puterea aparatului depinde direct de numărul de wați, cu cât mai mare cu atât mai bine. Alege un model care controlează automat temperatura ca să nu se ardă mâncarea și care oferă cât mai multe reglaje și programe prestabilite de gătit. Este utilă și funcția de eliminare rapidă a presiunii, în cazul în care ceva nu a mers conform planului. Cele mai scumpe variante sunt modele inteligente cu conectivitate Bluetooth, pe care le poți controla prin aplicația de pe telefonul mobil.

Ca să eviți accidentele în bucătărie, este foarte important să alegi o oală sigură și să respecți regulile de utilizare. Primul lucru pe care trebuie să-l verifici de fiecare dată este dacă garnitura de etanșare este intactă. Majoritatea producătorilor recomandă înlocuirea ei cel puțin o dată pe an și este bine să ai mereu la îndemână o garnitură de schimb. Capacul se poate deschide pe neașteptate în cazul în care nu este etanș, cu consecințe foarte periculoase mai ales dacă ai un model mare, cum ar fi o oală sub presiune de 9 litri.

Nu uita că alimentele cresc în dimensiune atunci când se încălzesc, așa că nu trebuie niciodată să umpli prea mult oala, pentru a evita arsuri grave. Gătitul cu aburi se bazează pe un echilibru între temperatură și presiune, trebuie să menții permanent un raport între ele. Nu încerca să prăjești în oala sub presiune pentru că vei distruge valvele și ai grijă să pui suficientă apă pentru generarea aburului. Momentul cel mai delicat este atunci când deschizi capacul și eliberezi presiunea, așa că trebuie să fii foarte atent. Citește și aplică de fiecare dată instrucțiunile de utilizare ale aparatului.

Ce feluri de mâncare se pot găti într-o oală sub presiune? Pe vremuri puteai face doar un fel de rasol de carne dar aparatele de azi au funcții avansate și au devenit un fel de roboți de uz general. Ești limitat de fapt doar de timpul de fierbere al oalei sub presiune, care face ca unele rețete să nu fie recomandate.

Recipientele sub presiune au fost mereu populare pentru că permit prepararea unor bucăți de carne mai ieftină, care sunt mai tari decât cele de calitate superioară. Rețetele de acest tip continuă să fie printre cel mai des întâlnite dar vom prezenta pe scurt și alte posibile utilizări ale aparatului sub presiune.

oala sub presiune pretAburul este foarte potrivit pentru prepararea piureului de cartofi (sau alte legume), cu rezultate mult mai bune decât prin fierbere. La fel de bine poți să faci o supă de legume sau una de pui. Tocănițele și alte sortimente bazate pe un amestec de legume și carne se pot realiza extrem de rapid, sunt gata în mai puțin de 10 minute după ce le-ai pus în oală. În mod paradoxal, există mai multe feluri de desert pe care le poți găti sub presiune, în primul rând tarte sau plăcinte cu brânză.

Ca să alegi cea mai bună oală sub presiune, noi îți recomandăm că începi cu o documentare pe internet și să citești recenziile scrise de alții. În ziua de azi găsești clipuri video cu aparatul în funcțiune dar și multe rețete mai mult sau mai puțin reușite recomandate de alții. Nu cumpăra totuși un model fără să-l vezi cu ochii tăi într-un showroom sau magazin, doar așa ai o imagine clară a dimensiunilor și a calității materialelor. Se aplică aici aceleași reguli ca în cazul tuturor produselor electrocasnice sau de bucătărie: un brand consacrat îți oferă siguranță dar poți să găsești o oală la fel de bună dar mai ieftină de la o firmă mai mică, în cazul în care știi exact ce cauți.

Ia în calcul toate elementele pe care ți le-am prezentat mai sus, mai ales capacitatea și funcțiile de care ai nevoie. Sunt importante și perioada de garanție dar și setările de siguranță. Dacă vrei să pregătești doar rețete simple nu are sens să plătești în plus pentru un aparat complex. O oală multifuncțională poate să înlocuiască însă alte aparate din bucătărie și te ajută să faci economie de timp și de bani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 55 In medie: 4.3
Back to top button